נוסטלגיה לשבת: פורד טאורוס דור 2 – "האמריקאית הטובה ביותר"…

בשנת 1993 הגיעה לארץ פורד טאורוס, המשפחתית הנמכרת ביותר בארה"ב, שצוידה כאן במחיר של מכונית מנהלים יפנית, נחשבה למוצלחת מבין האמריקאיות המתחרות והציעה להגשים את חלום הרכב האמריקאי והמפנק במחיר תחרותי. בסופו של דבר, הצלחה גדולה היא לא היתה.

ששי כהן 03 בנוב, 2023
פורד טאורוס דור 2

צילום תמונה ראשית: עמרי פולק

השמועה אומרת שבתחילת שנות ה-90, ההר הגבוה ביותר בארה"ב היה הר המכוניות הבלתי מכורות של ג'נרל מוטורס, קרייזלר ופורד בדטרויט, שנאבקו בתחרות העולה מיפן ולרוב הפסידו בה. יחד עם זאת, היו עדיין מכוניות אמריקאיות שהצליחו שם יפה, אחת מהן היתה פורד טאורוס, המכונית הנמכרת ביותר של פורד באותה תקופה, שהתחרתה ראש בראש עם הונדה אקורד על התואר "המשפחתית הנמכרת ביותר בארה"ב" ולרוב אף הצליחה גם לקחת את ההובלה, עם קצב מכירות שנתי שהיה לבדו כפול ממכירות כל דגמי הרכב בישראל בשנה ממוצעת. בשנת 1993 היא גם עשתה עליה לישראל.


פורד טאורוס דור 2

הטאורוס שהגיעה לארץ ב-1993 היתה מהדור השני של הרכב בעולם שהוצג ב-1991, אך רבים בעולם החשיבו את הדגם כמתיחת פנים של הדור הראשון שהוצג ב-1986, משום שהדגם החדש פותח על אותה שלדה וכלל עיצוב ומפרט טכני דומים למדי, מה שאומר שהיא הגיעה לארץ והיתה רחוקה מלהיות חדשנית. העיצוב היה בסגנון הישן של אמריקה, עם ממדים גדולים וקווי עיצוב מרובעים ודי שמרניים, אך כלל אווירודינמיות משופרת מול הדור היוצא, עם גריל קדמי כמעט אטום לחלוטין. את הרושם על הסובבים אותה אמורה היתה הטאורוס לעשות בזכות המידות הגדולות שלה שכללו מרכב באורך 4.87 מטר, רוחב של 1.81 מטר, גובה של 1.37 מטר ובסיס גלגלים של 269 ס"מ שסיפק מרחב נדיב ליושבים בספסל האחורי ביחס למתחרות באותה תקופה. נפח תא המטען עמד על 505 ליטר מכובדים למדי.

פורד טאורוס 1993-1996

פורד טאורוס 1993-1996

היצע הדגמים בארץ:

הדגם הוצע בארץ בגרסה אחת בלבד שכללה מנוע בנזין V6 בנפח 3.0 ליטר, שהפיק 140 כ"ס ומומנט מרבי של 22.8 קג"מ, שהוצע בשילוב לתיבת הילוכים אוטומטית פלנטרית עם 4 הילוכים. מדובר היה במנוע וותיק למדי ודי מיושן שכלל 2 שסתומים בלבד לצילינדר, אך מנגד גם ביחידת כח אמינה למדי ביחס לתוצרת האמריקאית, שסיפקה ביצועים מעט יותר טובים מהמקובל בקטגוריית המנהלים בארץ הודות לנפח המנוע הגדול והמומנט הנדיב יחסית שסיפק תאוצה ל-100 קמ"ש ב-11.2 שניות. צריכת הדלק הרשמית של המכונית עמדה על 10.7 ק"מ לליטר שתורגמה במציאות לסדר גודל של 7 ק"מ לליטר בממוצע. הדגם כלל אבזור חשמלי מלא, הגה כח, מזגן מקורי אמריקאי חזק, בקרת שיוט, ריפודי קטיפה ורדיו-טייפ מקורי. זאת היתה גם המכונית הראשונה של פורד שכללה צמד כריות אוויר ו-ABS כסטנדרט. ידית ההילוכים מוקמה מאחורי ההגה כמיטב המסורת האמריקאית ובסעיף הגימיקים: מגירת מטבעות נשלפת מקונסולת המכשירים המרכזית ומגירת צמד מחזיקי כוסות נשלפת נוספת מתחתיה.

הדגם הגיע לארץ בתחילת הדרך עם ספסל קדמי בסגנון אמריקאי שכלל אפשרות להושבת שלושה נוסעים, אך בארץ אושר לצמד נוסעים בלבד מלפנים. בהמשך הגיעה המכונית עם צמד מושבים שגרתיים מלפנים וידית הילוכים במיקום השגרתי בין המושבים. 22 יחידות של הדגם יובאו לארץ (17 מתוכן ביבוא אישי) בגרסת סטיישן ענקית שכללה מרכב באורך של כמעט 5 מטרים ו-8 מקומות ישיבה (2 בתא המטען שמיועדים לילדים).

פורד טאורוס סטיישן

פורד טאורוס סטיישן – עם 8 מקומות ישיבה ! רק 22 רכבים הגיעו לארץ, רובם ביבוא אישי

המשפחתית האמריקאית הטובה ביותר

יבואנית פורד קיוותה שהטאורוס תהיה מנוע צמיחה של היבואן בארץ עקב האהדה של הישראלי הממוצע למכוניות אמריקאיות והעובדה שמדובר גם במשפחתית הנמכרת ביותר בארה"ב, אשר זכתה גם למחמאות בארץ על היותה האמריקאית הטובה ביותר שמגיעה לכאן, ואף בפער גדול מהמתחרות מבית שברולט וקרייזלר. גם המחיר שלה היה נח ומאוד קרוב למחירי היפניות המובילות. בסוף 1993 לקח מגזין "אוטו" את הטאורוס למבחן השוואתי ראשון מול מאזדה 626 שנחשבה בזמנו למכונית המנהלים הטובה ביותר בארץ. מדובר היה בפעם הראשונה בו הוצעה מכונית מנהלים אמריקאית למבחן השוואתי מקומי מאז שנת 1986 בו הפסידה ובענק פונטיאק 6000LE לוולוו 740 שאפילו לא נחשבה לאחת הטובות בקטגוריה. יחד עם זאת, גם במבחן החדש הפסידה הטאורוס כמעט בכל היבט, למרות שמדובר היה באמריקאית הטובה ביותר בארץ. עיקר התלונות הופנו לרכות המתלים המוגזמת, התנהגות הכביש שרחוקה היתה מהתוצרת שהגיעה מאירופה ומיפן וצריכת הדלק הלא מרשימה, אך עדיין סוכם שמדובר במכונית טובה מהמתחרות האמריקאיות ששווקו כאן.

פורד טאורוס דור 2

צילום: עומרי פולק

תשרוד לאספנות?

הדור השני של פורד טאורוס שווק בארץ בשנים 1993-1996 וממנו נמכרו כאן כ-800 רכבים, כמות קטנה יחסית מהמצופה ובניגוד להצלחה המרשימה שרשם הדגם בצפון אמריקה. יחד עם זאת, הטאורוס יחד עם האירוסטאר היו נציגות ראשונות בחזרתה של פורד אמריקה לישראל לאחר שנים ארוכות של היעדרות, וסייעו גם אם במספרים נמוכים למכירות המותג שהתמקם במקום העשירי במכירות הרכב בישראל בשנים 1995-6. לאורך השנים הציגה המכונית אמינות בסיסית טובה בשל המנוע והגיר הפשוטים והאמינים, אך אחזקה יקרה, צריכת הדלק המופרזת והיעדר חלקי חילוף במחירים נוחים, הובילו לסחירות נמוכה וירידת ערך מהירה שהובילו למחירי מכירה מגוחכים לאחר שנים ספורות שהפכו אותה לעסקה אטרקטיבית ומפחידה בו זמנית. הדור השני של הטאורוס נעלם כבר מזמן מהנוף המקומי, ומדי פעם צצה למכירה איזו מכונית מושבתת עם פוטנציאל לחזור לכביש. האם יש מכונית ששרדה לאספנות? לא נתקלנו לעת עתה, אך לפי נתוני משרד הרישוי שרדו כ-8 מכוניות שעדיין נעות על הכביש עם רישוי פעיל, אף אחת מהן לא מגרסת הסטיישן.

  • תודה לצבי תמרי על הסיוע בנתונים

עוד מנוסטלגיה